Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.11.2017

Військова прокуратура гостро реагує на виявлені правопорушення по відношенню до військовослужбовців - учасників АТО

/

На виконання завдання Генеральної прокуратури України військовою прокуратурою Південного регіону України упродовж жовтня – листопада 2017 року вивчено стан представницької діяльності щодо захисту інтересів держави при забезпеченні соціальних гарантій учасників антитерористичної операції.
Установлено, що окремі положення Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» не виконуються, внаслідок бездіяльності органів військового управління права військовослужбовців та членів їх сімей порушуються, а в окремих випадках - умисно ігноруються.
Зокрема, виявлено, що 50 військовослужбовців однієї з військових частин у м. Херсоні, які впродовж 2017 року відряджалися для виконання службових завдань до м. Краматорська Донецької області, через не оформлення командуванням військової частини визначених законодавством документів протягом тривалого часу залишаються без статусу учасника бойових дій.
Аналогічні правопорушення виявлено і в інших військових частинах у Херсонській та Дніпропетровській областях, особовий склад яких також брав безпосередню участь в АТО.
Військовими прокурорами Херсонського та Дніпропетровського гарнізонів на адресу командування оперативних командувань «Схід», «Південь», «Північ» та командирів військових частин направлено листи про термінове усунення порушень прав учасників АТО.
Окрім того, військовою прокуратурою виявлено порушення вимог ст. 16 вищевказаного Закону щодо здійснення виплат одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, які отримали поранення під час виконання службових обов’язків в зоні проведення АТО.
Зокрема, військовослужбовець А., який перебуває на військовому обліку Великолепетиського об’єднаного районного військового комісаріату Херсонської області, вже більше року з дня поранення (серпень 2016 року) під час виконання службових завдань поблизу м. Дебальцеве Донецької області не може отримати відповідних виплат і пільг, чим порушено його права та завдано істотну для нього шкоду.
20.10.2016 військовослужбовця звільнено з військової служби та направлено для зарахування на військовий облік до зазначеного військкомату. Однак командування військової частини всупереч вимогам ст. 56 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, до теперішнього часу так і не надало йому документи, які підтверджують обставини отримання ним поранення.
Аналогічне правопорушення виявлено відносно військовослужбовця З., який більше двох років з дня отримання поранення та контузії головного мозку (серпень 2015 року) під час виконання службових обов’язків у зоні АТО поблизу смт Мар’їнка Донецької області не може отримати відповідних підтверджуючих документів з військової частини.
Реагуючи на те, що своїм безвідповідальним відношенням військові службові особи військових частин позбавили вказаних військовослужбовців законних прав, військовою прокуратурою Херсонського гарнізону у листопаді 2017 року розпочато кримінальні провадження за ч. 3 ст. 425 КК України (недбале ставлення до військової служби).
Досудове розслідування триває.

кількість переглядів: 2187