Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.03.2024

Інвалідність за гроші: на Миколаївщині викрито й повідомлено про підозру групі осіб в організації незаконного переправлення військовозобов’язаних через державний кордон (ФОТО)

/

За процесуального керівництва прокурорів Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону повідомлено про підозру та арештовано 5 членів організованої групи за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 332 КК України).
Встановлено, що 45-річна мешканка Миколаївщини, керівниця одного з благодійних фондів, з метою швидкого та незаконного збагачення, організувала протиправну діяльність із зняття військовозобов’язаних осіб з військового обліку за станом здоров’я, та їх незаконного переправлення через державний кордон України. Для цього вона залучила чотирьох своїх знайомих: підприємця, непрацюючого громадянина, медичну сестру лікарні та заступника головного лікаря однієї з медичних установ.
Діючи у змові, за грошові кошти в сумі від 4 000 до 7 000 дол. США, вони налагодили механізм незаконного отримання документів, зокрема, довідок військово-лікарських комісій та тимчасових посвідчень військовозобов’язаних, із внесенням до них завідомо неправдивих відомостей про стан здоров’я військовозобов’язаних. У подальшому, зацікавленим особам це надавало можливість ухилитися від призову за мобілізацією та безперешкодно перетнути державний кордон України.
Наприкінці лютого 2024 року, безпосередньо після отримання пакету документів щодо зняття замовників з військового обліку за станом здоров’я, усіх членів організованої групи затримали правоохоронці в порядку ст. 615 КПК України.
Наразі їм обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою та домашній арешт.
Досудове розслідування здійснюють слідчі слідчого управління ГУНП в Миколаївській області, оперативний супровід ‒ УСБУ в Миколаївській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
   
 

кількість переглядів: 221