Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.11.2017

Військовою прокуратурою розслідуються кримінальні провадження щодо невиплати одноразової грошової допомоги родинам загиблих військовослужбовців - учасників АТО

/

Військова прокуратура Південного регіону України продовжує неухильно стояти на захисті законних інтересів військовослужбовців, особливо тих, які загинули, виконуючи свій громадянський обов’язок у зоні проведення антитерористичної операції.
Ураховуючи те, що члени сімей таких військовослужбовців є особливо незахищеною категорією громадян, трапляються непоодинокі випадки відмови або умисної невиплати одноразової грошової допомоги, належної їм згідно із Законами України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Так, Херсонський обласний військовий комісаріат повернув без виконання документи на оформлення одноразової грошової допомоги розміром 609 тис. грн. членам сім’ї загиблого військовослужбовця у зв’язку з наявністю за висновком судово-медичної експертизи у крові загиблого етилового спирту. В той же час за висновком службового розслідування військової частини загибель вказаного військовослужбовця не була наслідком вчинення ним дій у стані алкогольного сп’яніння.
Так, у грудні 2015 року поблизу с. Опитне Донецької області військовослужбовці, рухаючись на бойовій машині піхоти БМП-2 попали під обстріл та у подальшому підірвались на міні. Внаслідок отриманих мінно-розривних травм, несумісних із життям, вказаний військовослужбовець загинув на місці.
З аналогічних причин відмовлено у виплаті одноразової грошової допомоги в законодавчо визначеному розмірі 1,2 млн. грн. і сім’ї іншого військовослужбовця, загиблого в бою.
За даними фактами військовою прокуратурою Херсонського гарнізону Південного регіону України розслідуються кримінальні провадження за ч. 3 ст. 425 КК України (недбале ставлення до військової служби).
Крім того, у 2016 році військовим прокурором Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України шляхом представництва в суді інтересів членів сім’ї загиблого військовослужбовця зобов'язано Міністерство оборони України виплатити одноразову грошову допомогу родині загиблого в розмірі 609 тис. грн.
26.10.2016 рішення суду набрало законної сили, а 18.08.2017 відділом примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України відкрито виконавче провадження.
Проте, незважаючи на вищевказані факти, до теперішнього часу службовими особами Міністерства оборони України соціальні виплати членам сім’ї загиблого військовослужбовця не здійснено, рішення суду не виконано.
Як наслідок, за наведеним фактом військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України розслідується кримінальне провадження за ч. 2 ст. 382 КК України (невиконання судового рішення).
Досудове розслідування у кримінальних провадженнях триває.

кількість переглядів: 2575