Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.06.2018

Військові прокурори Південного регіону України взяли участь в обговоренні законопроекту «Про Державне бюро військової юстиції»

/

За ініціативи Головної військової прокуратури та військової прокуратури об’єднаних сил на базі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого наприкінці травня 2018 року в місті Харкові відбулася міжнародна конференція на тему «Реформування системи військової юстиції в Україні: поточний стан та перспективи».
Зважаючи на припинення з 20.11.2017 повноважень органів прокуратури, у тому числі військової, щодо розслідування кримінальних проваджень та існуючу невизначеність функціонування Державного бюро розслідувань, втрату функцій загального нагляду, відсутність контролю за фінансовими потоками, які держава спрямовує на розвиток і забезпечення армії, народними депутатами України Кожем'якіним А.А., Матіос М.В. та Лапіним І.О. розроблений та 21 травня 2018 року внесений до парламенту законопроект      № 8387 «Про Державне бюро військової юстиції».
З метою обговорення вказаного законопроекту, з прийняттям якого зникнуть вказані прогалини в національному законодавстві, до участі в конференції були запрошені представники військових прокуратур і посольств Канади, Ізраїлю, Болгарії, Польщі, Казахстану, Румунії. Участь у конференції також прийняли заступники військового прокурора Південного регіону України Роман Немашкало та Сергій Коцюба, представники військових прокуратур Центрального та Західного регіонів.
Розпочинаючи роботу саміту, заступник Генерального прокурора – Головний військовий прокурор Анатолій Матіос роз’яснив присутнім основні принципи та функції майбутнього органу – Державного бюро військової юстиції.
Окрім того, він відзначив, що в умовах вакууму в державі, який виник через відсутність органу, що повинен розслідувати військові злочини, їх розслідуванням вимушені займатись слідчі підрозділи органів поліції, які і без того надмірно перевантажені загальнокримінальними злочинами. А тому належні результати роботи на даному напрямку відсутні.
Також Анатолій Матіос наголосив, що наразі в державі існують 17 органів, які повинні опікуватись проблемами діючих та колишніх військовослужбовців, що на практиці майже унеможливлює їх належний соціальний захист з боку держави.  
Натомість представлений громадськості та експертам законопроект передбачає закріплення вказаної функції за Державним бюро військової юстиції, що неодмінно позитивно вплине на дотримання прав та свобод діючих та звільнених військовослужбовців, а також членів їх сімей.
Для більш глибокого розуміння необхідності запровадження системи військової юстиції в нашій державі перший заступник Головного військового прокурора Сергій Долгополов у своєму виступі детально розповів про структуру та особливості функціонування органів військової прокуратури в Україні.
У формі жвавого діалогу представники військових прокуратур регіонів та прокуратури об’єднаних сил обмінювались з представниками військових прокуратур Канади та Ізраїлю своїм досвідом та шляхами вирішення проблем, які виникають у процесі здійснення правоохоронної діяльності.
У цілому представлений законопроект отримав позитивні відгуки та підтримку з боку всіх учасників конференції.

кількість переглядів: 2933