Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.08.2018

У військовій прокуратурі Південного регіону України підведено підсумки роботи за перше півріччя 2018 року

/

У військовій прокуратурі Південного регіону України, 10.08.2018, під головуванням військового прокурора Олександра Цибенка відбулася оперативна нарада про підсумки роботи за І півріччя 2018 року та основні завдання на наступний період в умовах законодавчих змін.
Зважаючи на втрату повноважень слідчими прокуратури щодо розслідування кримінальних проваджень, розпочатих після 19 листопада 2017 року, роботу військової прокуратури Південного регіону України з метою забезпечення ефективного розслідування кримінальних проваджень іншими органами досудового розслідування за процесуального керівництва військових прокурорів, переорієнтовано у відповідності до кардинальних законодавчих змін.
Так, за процесуального керівництва військової прокуратури Південного регіону України до суду направлено 792 обвинувальних акти.
Із загальної кількості направлених до суду обвинувальних актів 657 або 83% - відносно військовослужбовців та про військові злочини, які підслідні військовим прокуратурам.
Забезпечено направлення до суду 50 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях у сфері корупції, в тому числі слідство в яких закінчено Національною поліцією – 21 та органами СБ України – 11.
Загальна сума неправомірної вигоди в кримінальних провадженнях, де обвинувальні акти направлено до суду, склала 1 млн. 423 тис. грн., 23 тис. 900 доларів США та 15 тис. руб.
Належно реагували військові прокурори на факти дезертирства та ухилення від військової служби. Внаслідок системної роботи та вжитих заходів координаційного характеру розшукано 201 підозрюваного військовослужбовця, безпосередньо слідчими та прокурорами військової прокуратури регіону - 30 осіб.
Упродовж першого півріччя поточного року стан роботи щодо виявлення кримінальних правопорушень у  сфері земельних відносин покращився, до суду направлено 4 обвинувальних акти проти 1 за аналогічний період 2017 року.
Зросла кількість завершених кримінальних проваджень у бюджетній сфері5 до 16).
За участі військових прокурорів регіону судами розглянуто 498 кримінальних проваджень, з яких 487 з ухваленням обвинувального вироку (98 %) стосовно 488 осіб. Покарання, пов’язані з ізоляцією від суспільства, застосовано до 136 осіб або 28 % від всіх засуджених (2017 – 13 %).
Цьогоріч судами розглянуто 24 (2017 18) кримінальні провадження про корупційні діяння.
Військовими прокурорами Південного регіону України упродовж
І півріччя 2018 року виявлено 160 кримінальних правопорушень, з яких 13 – на підприємствах оборонно-промислового комплексу.
Забезпечено ефективну роботу щодо протидії правопорушенням у сфері бюджетного законодавства (виявлено 61 кримінальне правопорушення або 38 % від загальної кількості).
Значно активізовано діяльність щодо запобігання правопорушенням, пов’язаним з корупцією (ст.ст. 1724 – 1729 КУпАП). Направлено 65 інформацій до органів, уповноважених на складання адміністративних протоколів, щодо можливого вчинення правопорушень, пов’язаних із корупцією. За участі військових прокурорів при розгляді корупційних протоколів у суді до відповідальності притягнуто 32 службові особи.
У порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 135 подань, за результатами розгляду яких наразі 169 посадових осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Прокурорами складено та направлено до суду 163 протоколи про військові адміністративні правопорушення, з яких 60 % – за правопорушення у сфері службової діяльності.
Упродовж 6 місяців 2018 року військовими прокурорами гарнізонів пред’явлено 61 позов на суму 33,2 млн грн, задоволено 37 позовів на суму 49,4 млн грн, реально виконано судові рішення на суму 90 млн гривень.
Підсумовуючи роботу органів військової прокуратури Південного регіону України за перше півріччя 2018 року військовий прокурор регіону підкреслив, що в умовах кардинальних законодавчих змін військовою прокуратурою продовжено вжиття системних заходів, спрямованих на ефективне виконання Конституційних функцій з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави.

кількість переглядів: 2349