Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.02.2019

Роль військової прокуратури у контролі за будівництвом казарм поліпшеного планування

/

На виконання доручення Президента України у першому півріччі 2018 року Міністерством оборони України запроваджено програму будівництва 184 казарм поліпшеного типу для розміщення 23 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України, на втілення якої передбачено 2,3 млрд грн бюджетних коштів.
З метою реалізації вказаної програми на території Півдня України Південним територіальним квартирно-експлуатаційним управлінням (далі Південне ТерКЕУ) упродовж квітня – червня 2018 року внаслідок проведених торгів обрано 16 суб'єктів господарювання, з якими укладено угоди на будівництво 34 казарм поліпшеного планування на території Одеської, Миколаївської та Кіровоградської областей на загальну суму 604 млн гривень.
Наразі за виконані роботи на рахунки підрядних організацій перераховано понад 350 млн гривень.
За наслідками проведеного аналізу з використанням електронної системи проведення торгів «Прозоро» встановлено факти надання службовими особами Південного ТерКЕУ переваги суб’єктам господарювання, ціни яких є вищими ніж інших учасників торгів.
За вказаним фактом у жовтні 2018 року розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.
Розслідування вказаного провадження доручено органам Національній поліції в Одеській області за процесуального керівництва військових прокурорів Одеського, Миколаївського, Кіровоградського гарнізонів та прокуратури регіону.
Зазначимо, що на важливість забезпечення належних умов проживання та проходження служби військовослужбовцями Збройних Сил України, а також законність витрачання бюджетних коштів на будівництво казарм поліпшеного планування окремо звернуто увагу Президентом України на нараді за участі керівництва Міністерства оборони України та військових прокуратур регіонів, яка відбулась 08.12.2018 у місті Львові.
За результатами наради, на виконання заходів, розроблених її рішенням, Південним ТерКЕУ проведена робота з розірвання договорів підряду з недобросовісними підрядними організаціями, а також вжиті заходи щодо нарахування та стягнення з них штрафних санкцій за несвоєчасне виконання договірних зобов'язань.
На сьогодні Військовою прокуратурою Одеського гарнізону розглядаються матеріали щодо пред'явлення позовів до трьох підрядних організацій про стягнення пені на суму 1,7 млн гривень.
Встановлено, що серед причин порушення термінів будівництва є як об'єктивні, – погодні умови, що впливають на технологічний процес будівництва, так і суб'єктивні – неналежна організація виконання робіт суб'єктами господарювання та відсутність дієвого контролю з боку службових осіб Південного ТерКЕУ.
На цей час у кримінальному провадженні на підставі судового дозволу у Південному ТерКЕУ проводиться доступ до матеріалів і документів, виконуються слідчі та процесуальні дії, спрямовані на ретельне дослідження порядку укладання, своєчасності та повноти виконання договорів кожною підрядною організацією, за результатами чого буде надана правова оцінка діям військових посадових осіб та забудовників.
Окрім того, з 31.05.2018 Військовою прокуратурою Південного регіону України здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, розпочатим за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 366 КК України, за фактом завищення обсягів і вартості робіт під час виконання договорів підряду з будівництва казарм та об'єктів інфраструктури військового містечка «Дачне-2», розташованого в селищі Дачне Біляївського району Одеської області.
У кримінальному провадженні призначено судово-будівельні експертизи, а також надано експертам матеріали ревізії, всю вилучену в Південному ТерКЕУ і у підрядних організацій проектно-кошторисну та іншу будівельну документацію.
Питання законності витрачання бюджетних коштів на будівництво казарм для розміщення особового складу Збройних Сил України і надалі перебуватимуть на постійному контролі Військової прокуратури Південного регіону України.

кількість переглядів: 2238