Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.10.2016

У військовій прокуратурі Південного регіону України проведено підсумкову нараду за 9 місяців 2016 року

/

У військовій прокуратурі Південного регіону України під головуванням військового прокурора регіону генерал-майора юстиції Максима Якубовського відбулася оперативна нарада, на якій обговорено результати роботи органів військової прокуратури Південного регіону України за 9 місяців поточного року.
У заході взяли участь працівники апарату прокуратури регіону, військові прокурори гарнізонів та їх заступники.
«У 2016 році в основу організації роботи військової прокуратури Південного регіону України покладено забезпечення належної координації спільної з іншими правоохоронними органами регіону діяльності щодо протидії злочинності, налагодження тісної взаємодії з військовим командуванням задля своєчасного та ефективного реагування на виклики сьогодення, забезпечення законності та правопорядку на об’єктах воєнної сфери», - зазначив у вступному слові Максим Якубовський.
Незважаючи на те, що основні статистичні показники роботи військової прокуратури Південного регіону України є найкращими з усієї системи органів прокуратури в державі, предметом обговорення стали проблемні питання поточної роботи прокурорсько-слідчих працівників та заходи, спрямовані на підвищення результативності прокуратури загалом.
На підсумковій нараді виступили заступники військового прокурора регіону, заслухано звіти військових прокурорів гарнізонів. Відбулася конструктивна розмова, в ході якої обговорено шляхи вирішення конкретних проблемних питань у роботі військових прокуратур регіону.
За результатами відкритого і принципового діалогу прийнято спільне рішення, в якому сплановано заходи, виконання яких сприятиме подальшому підвищенню ефективності органів військової прокуратури Південного регіону України.
 
Аналітична довідка про роботу військової прокуратури регіону
за 9 місяців 2016 року
З початку року слідчими військових прокуратур Південного регіону України розслідувалось 3397 кримінальних проваджень. Минулого року кількість таких проваджень становила 10013.
Структуру злочинності та її динаміку характеризує зменшення на 75,4% чисельності військових злочинів, що становить 968 випадків проти 6628 минулого року.
Варто зазначити, що за 9 місяців поточного року за даними ЄРДР значно знизилась кількість кримінальних проваджень за фактами самовільного залишення військової частини, вчинення дезертирства або ухилення від військової служби (ст.ст. 407-409 КК України). У цьому році кількість зареєстрованих злочинів становить 783, тоді як в минулому році - 6351.
Найбільше вказаних правопорушень зареєстровано у Миколаївському (313, або 40%), Одеському (110, або 14%), Дніпропетровському (98, або 12,5%) та Криворізькому (93, або 12%) гарнізонах.
Така позитивна динаміка зумовлена здебільшого двома причинами: зменшення активних військових дій на території України та ефективність поточної роботи органів правопорядку, в тому числі, органів військової прокуратури.
Проте, незважаючи на зменшення майже у 3 рази кількості зареєстрованих проваджень, другий рік поспіль військова прокуратура Південного регіону України відзначається серед інших військових та територіальних прокуратур.
Так, за результатами досудового розслідування закінчено 1469 проваджень, що значно вище, ніж у військових прокуратурах Центрального, Західного регіонів та сил АТО, де цей показник дорівнює 1146, 896, та 1331 проваджень, відповідно.
До суду з обвинувальним актом направлено 1030 проваджень, у порівнянні з територіальними прокуратурами, де найвищий показник становить 65 проваджень (прокуратура Донецької області), а серед військових прокуратур – 943 (прокуратура сил АТО). Всього територіальними прокуратурами разом з центральним апаратом ГПУ до суду направлено 853 обвинувальні акти.
Одним з пріоритетних напрямків діяльності прокуратури регіону залишається боротьба з корупцією. Дедалі ця робота набуває все більшої активності. Так, протягом 2016 року за статтею 368 КК України зареєстровано 107 злочинів (у минулому році – 54).
Органами військової прокуратури Південного регіону України за 9 місяців поточного року закінчено та передано до суду 86 проваджень про корупційні правопорушення. Для порівняння: серед територіальних прокуратур найвищий показник – 34 (прокуратура Одеської області), серед військових прокуратур - 84 (військова прокуратура Західного регіону України).
За кількістю осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності за корупційні злочини військова прокуратура Південного регіону України також займає лідируючу позицію - 102 особи, тоді як у територіальній прокуратурі найбільше - 49 осіб (прокуратура Одеської області), серед інших військових прокуратур - 89 осіб (ВП Західного регіону України).
Як приклад, слідчим відділом прокуратури регіону за ч. 4 ст. 368 КК України до суду направлені обвинувальні акти у кримінальних провадженнях стосовно виконувача обов’язків директора департаменту розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства Одеської обласної державної адміністрації, яка одержала неправомірну вигоду в сумі 1 млн. 450 тис. грн., а також щодо першого заступника голови Миколаївської облдержадміністрації, якому повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі на загальну суму 90 тис доларів США (ч. 4 ст. 368 КК України).
Незважаючи на те, що суди дуже повільно розглядають корупційні справи, військовій прокуратурі Південного регіону, єдиній з усіх військових прокуратур України, в суді вдалося домогтися реальних покарань за ч. 3 ст. 368 КК України для 2 хабарників у виді реального позбавлення волі строком на 5 років.
Військова прокуратура Південного регіону України гостро реагує на правопорушення, вчинені працівниками правоохоронних органів. Так, у 2016 році з обвинувальним актом до суду направлено 171 провадження (для порівняння:143 – прокуратура сил АТО; 54 – прокуратура Донецької області). З них: 78 – працівників органів внутрішніх справ, 59 – Національної гвардії, 2 – органів прокуратури, 4 – Служби безпеки України.
Як позитив у роботі слідчих військових прокуратур Південного регіону України слід відмітити направлення до суду у поточному році 3 обвинувальних актів (найбільша кількість по Україні) про кримінальні правопорушення, вчинені у складі організованої групи.
Зокрема, військовою прокуратурою Білгород-Дністровського гарнізону до суду направлено обвинувальний акт стосовно начальника Вилковського територіального відділу Західно-Чорноморського басейнового управління охорони, використання і відтворення водних ресурсів та регулювання рибальства, головного державного інспектора Вилковського територіального відділу «Західно-Чорноморської рибоохорони», старшого державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Чорного моря екологічної інспекції Північно-Західного регіону Чорного моря та начальника відділення прикордонних інспекторів відділу прикордонної служби «Приморське» Одеського прикордонного загону, які у складі організованої групи одержали неправомірну вигоду в сумі 223 тис. грн. від суб’єктів господарської діяльності, що займалися промисловим виловом риби.
Крім того, слідчим відділом прокуратури регіону до суду направлено обвинувальний акт стосовно 5 осіб, які у складі організованої групи вчинили готування до розбійного нападу з метою заволодіння грошовими коштами в сумі понад 185 тис. доларів США, 13 тис. євро та 320 тис. грн.
Про ефективність роботи військових прокуратур Південного регіону України свідчить й той факт, що питома вага направлених до суду проваджень сягає 68,8% від закінчених розслідуванням, при середньому показнику по територіальних прокуратурах - 9,8%.
Військовими прокурорами активізовано роботу по виявленню та запобіганню правопорушенням, пов’язаним з корупцією. Упродовж 9 місяців 2016 року складено 51 адміністративний протокол, за результатами розгляду яких наразі 49 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.
Активно використовується й інший спосіб антикорупційної діяльності – внесення подань відповідно до ст. 65 ЗУ «Про запобігання корупції».
До прикладу, за результатами розгляду 10 таких подань військової прокуратури Запорізького гарнізону за ознаками правопорушень, пов’язаних з корупцією до відповідальності притягнуто 100 осіб. Усього за 9 місяців поточного року розглянуто 55 таких подань військової прокуратури Південного регіону України, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 186 осіб.
Військовими прокурорами гарнізонів Південного регіону України складено 490 протоколів про вчинення військових адміністративних правопорушень, з яких 365 розглянуто судами та винних осіб притягнуто до відповідальності. Діяльність військових прокурорів переорієнтовано на виявлення насамперед військових службових адміністративних правопорушень.
Для прикладу: військовою прокуратурою Білгород-Дністровського гарнізону складено адміністративний протокол за ст. 172-8 КУпАП відносно начальника відділу штабу прикордонного загону, який незаконно повідомив службову інформацію громадянину. За результатом розгляду адміністративного протоколу підполковника притягнуто до адміністративної відповідальності у виді штрафу в сумі 1700 грн.
За результатами розгляду адміністративного протоколу, складеного військовою прокуратурою Запорізького гарнізону, командира військової частини притягнуто до адміністративної відповідальності у виді штрафу в сумі 3400 грн. за призначення на підпорядковану йому посаду свого рідного брата, преміювання та виплату йому додаткової грошової винагороди.
Військовою прокуратурою Південного регіону України та військовою прокуратурою Миколаївського гарнізону направлено до суду 10 адміністративних протоколів за ст. 172-15 КУпАП відносно 10 офіцерів Збройних Сил України різного рівня – від командирів батальйону до заступника командувача військ оперативного командування «Схід». За результатом розгляду адміністративних протоколів за фактом недбалого ставлення до військової служби під час організації розміщення військовослужбовців на міжвідомчому учбовому центрі підготовки підрозділів «Широколанівський», що викликало суспільний резонанс, офіцерів притягнуто до адміністративної відповідальності у виді арешту на гауптвахті терміном від 4 до 10 діб.
Прокурорами Південного регіону України забезпечено належний стан організації та здійснення представницької діяльності в оборонно-промисловому комплексі. Зокрема до ЄРДР внесено відомості про скоєння 367 кримінальних правопорушень, з яких на захист інтересів держави - 351, де завдані збитки становлять понад 70 млн. грн.
Суттєво посилено роботу у сфері земельних відносин. Зокрема, упродовж 2016 року військовими прокурорами гарнізонів та апаратом прокуратури Південного регіону України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 49 таких кримінальних правопорушень, до суду спрямовано 284 позови щодо земель оборони загальною площею 2 759,79 га. При цьому реально повернуто у розпорядження Міністерства оборони України 2624 га на суму 65 млн. грн.
Наполеглива робота військової прокуратури Південного регіону змусила керівництво Міністерства оборони України переглянути умови договорів оренди земельних ділянок на Широколанівському полігоні, в результаті чого орендна ставка збільшена з 711 до 1800 грн за 1 га. Це в результаті надасть можливість тільки з одного полігону додаткового надходження коштів до оборонного бюджету на суму понад 16 млн. грн. на рік.
Військова прокуратура продовжує ставити перед військовим відомством питання про ще існуючу необхідність збільшення межі орендної плати.
Стосовно командира військової частини, який відповідає за полігон «Широкий Лан», складено протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення.
Згадуючи істину, що воювати треба не числом, а вмінням, варто відзначити, що ефективність роботи військової прокуратури Південного регіону України не має прямої залежності від кількості особового складу. І цю думку цілком підтверджують наведені статистичні дані.
Для прикладу: військовою прокуратурою Херсонського гарнізону з особовим складом у 9 офіцерів (3 з яких – слідчі) до суду направлено 89 обвинувальних актів (11 – про корупційні правопорушення). У той час у прокуратурі Херсонської області з особовим складом у 335 працівників, де тільки слідчий відділ нараховує 10 посад, до суду направлено 15 обвинувальних актів.
Також прокуратурою Дніпропетровської області у складі 838 прокурорсько-слідчих працівників (з них – 29 слідчих) до суду направлено 64 обвинувальні акти, у той час як військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону з особовим складом у 18 офіцерів до суду скеровано 292 обвинувальні акти.
Військова прокуратура Південного регіону України, незважаючи на існуючі труднощі в поточній роботі, усвідомлює ступінь відповідальності за доручену ділянку роботи і у межах наданих законом повноважень вживатиме і надалі усі необхідні заходи для підвищення ефективності роботи та зміцнення законності у Збройних Силах України, інших військових формуваннях, установах та організаціях воєнної сфери.
              

кількість переглядів: 2976