Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.03.2018

За ініціативи військової прокуратури Дніпропетровського гарнізону проведено спільну нараду з питань психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО

/

Забезпечення стану законності у сфері соціального захисту військовослужбовців, ветеранів війни та учасників антитерористичної операції залишається одним із пріоритетних напрямів у діяльності військової прокуратури Південного регіону України.
Так, на виконання завдання Генеральної прокуратури України щодо вивчення ефективності представницької діяльності на даному напрямі 21.03.2018 військовою прокуратурою Дніпропетровського гарнізону Південного регіону України в приміщенні Дніпропетровської обласної державної адміністрації проведено спільну нараду з питань психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО.
У заході взяли участь представники державних інститутів та установ, зокрема заступник та радники голови Дніпропетровської облдержадміністрації, начальники профільних управлінь та департаментів, керівники та заступники відповідних відділів обласного центру зайнятості, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО, ГУ Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, заступник головного лікаря Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова, командування військових формувань, громадські організації та волонтерські об’єднання.
Актуальність та гострота обраної теми обговорення не потребує зайвого обґрунтування. Варто лише зазначити, що питання своєчасного виявлення посттравматичного синдрому та запобігання випадкам самогубств серед колишніх учасників АТО на сьогодні постало перед державою вкрай серйозно.
За офіційними даними з майже 312 тис. учасників АТО 518 осіб покінчили життя самогубством. Лише за останні два місяці таких випадків нараховано 16. Переважна більшість – молоді хлопці 1995 − 1998 років народження.
Наразі проходження учасниками АТО психологічної реабілітації є обов’язковим, однак у 2017 році за оприлюдненими даними рівень їх забезпечення такою послугою з боку держави склав лише 0,1 % від загальної кількості.
Натомість у 2018 році збільшено фінансування з Державного бюджету України заходів реабілітації у порівнянні з 2016 − 2017 рр. та передбачено 109 млн грн виділених на такі цілі.
«Перед суспільством постає нагальна потреба подібних заходів, в основі яких не тільки багатогранне обговорення проблем, що резонують у суспільстві, а й винайдення дієвих та ефективних рішень задля забезпечення належного рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей», − зазначив у своєму виступі військовий прокурор Дніпропетровського гарнізону Сергій Коцюба.
Зокрема, на нараді наголошувалося на необхідності забезпечення координації спільних зусиль органів державної влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів у питаннях виявлення недобросовісних виконавців соціальних програм, бездіяльності військового командування на місцях, забезпечення цільового та ефективного використання бюджетних коштів на ці заходи. Наслідком чого може стати відповідне реагування в межах наданих законом повноважень у разі виявлення правопорушень.
Жваве обговорення учасниками наради вказаних проблем завершилося розробкою конкретних заходів із метою реальної допомоги учасникам АТО, адже лише спільними зусиллями можна забезпечити збереження їхнього життя, відновлення фізичного та морального здоров’я, допомогти віднайти своє місце в мирному житті.

кількість переглядів: 2608