Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.10.2018

Військовою прокуратурою доведено справедливість покарання для солдата, якого засуджено до 7 років позбавлення волі за застосування насильства до підлеглого

/

Касаційним кримінальним судом у складі Верховного Суду у четвер, 18.10.2018, підтримано принципову позицію військової прокуратури Херсонського гарнізону Південного регіону України та залишено без задоволення касаційну скаргу сторони захисту на вирок Генічеського районного суду та ухвалу апеляційного суду Херсонської області, відповідно до яких військовослужбовця, призваного до лав ЗС України за мобілізацією, засуджено до 7 років позбавлення волі за вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 426-1 КК України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).
Доведено, що у червні 2015 року вказаний солдат - тимчасово виконувач обов’язків начальника їдальні польового табору військової частини, перебуваючи в кімнаті для відпочинку особового складу наряду по їдальні та будучи незадоволеним виконанням солдатом Г. обов’язків кухаря, застосував насильство до свого підлеглого. Після нанесення співслужбовцю кілька ударів кулаком по голові, потерпілого госпіталізували до лікарні із закритою черепно-мозковою травмою тяжкого ступеню, глибокою мозковою комою та набряком головного мозку. За кілька днів від отриманих травм, які виявилися несумісними із життям, потерпілий помер у реанімаційному відділенні лікарні.
Судами першої та апеляційної інстанцій виконувачу обов’язків начальника їдальні солдату П. призначено покарання у виді 7 років позбавлення волі з відбуванням покарання у кримінально-виконавчій установі закритого типу. Крім того, засудженого зобов’язано виплатити родині потерпілого матеріальну шкоду в розмірі 100 тис. гривень.
З вказаним рішенням сторона захисту не погодилась та оскаржила його в касаційному порядку.
Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги захисника в інтересах засудженого та, погодившись із доводами військового прокурора підтвердив, що визначене покарання є справедливим.

кількість переглядів: 4052