Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.07.2019

Військова прокуратура затримала російський танкер «NEYMA», який блокував прохід українським військовим кораблям у Керченській протоці 25.11.2018

.

 
25 липня 2019 року Військовою прокуратурою спільно з Службою безпеки України, за оперативного супровіду Південного регіонального управління ДПСУ та спецпідрозділу «Дозор» затримано російський танкер «NEYMA», який блокував прохід українським військовим кораблям у Керченській протоці 25.11.2018.
 
Встановлено, що 25.11.2018 під час збройної агресії проти кораблів ВМС ЗС України всупереч норм міжнародного морського права за допомогою танкеру «NEYMA» (ІМО 8895528, MMSI 273347000, прапор РФ) було заблоковано прохід Керч-Єнікальським каналом в Керченській протоці українським військовим кораблям «Нікополь», «Бердянськ» та буксиру «Яни Капу».
 
Такі незаконні дії сприяли захопленню прикордонниками ФСБ РФ українських кораблів ВМС разом із 24 членами екіпажу. 
 
За фактом блокування танкером «NEYMA» Керч-Єнікарьського каналу в Керченській протоці слідчими УСБУ в Одеській області, за процесуального керівництва Військової прокуратури Південного регіону України розпочато і проводиться досудове розслідування.
 
24.07.2019, за інформацією українських прикордонників та Департаменту контррозвідки СБУ, в порт Ізмаїл під прапором РФ зайшов танкер «NIKA SPIRIT», який за єдиним незмінним номером ІМО - 8895528, згідно даних міжнародної інформаційної системи EQUASIS ідентифіковано як вже відомий танкер «NEYMA», що був використаний для перекриття Керченської протоки.
 
Як встановлено слідством, танкеру «NEYMA», з метою приховання його причетності до акту агресії у Керченській протоці, російськими власниками змінено назву на «NIKA SPIRIT».
                                                 
 
Наразі слідчим УСБУ в Одеській області, прокурорами Військової прокуратури Південного регіону України та прикордонниками на вказаному танкері завершено, санкціонований українським судом обшук з метою встановлення фактичних обставин справи, вилучення документів із судна, записів радіоперемовин під час конфлікту, бортових журналів. Допитано осіб судокоманди, вилучено необхідні для встановлення істини у провадженні документи, підтверджено ІМО та ММSI танкеру «NEYMA», якому було змінено назву на «NIKA SPIRIT».
 
Вказане судно визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт.
 

кількість переглядів: 3056