Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.08.2019

Арештований зенітно-ракетний комплекс Російської Федерації тепер на озброєнні Збройних Сил України

/

У п'ятницю, 02.08.2019, за участі Військової прокуратури Південного регіону України Службою безпеки України спільно з Головною військовою прокуратурою, ДП «Укроборонсервіс» та Миколаївською митницею забезпечено передання Міністерству оборони України зенітно-ракетного комплексу С-125 «Пєчьора».
Наразі, за матеріалами Департаменту контррозвідки СБ України, слідчі Головного слідчого управління СБ України під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 201 Кримінального кодексу України (контрабанда).
Слідством установлено, що в період 2007−2010 років службові особи ВАТ «Рособоронекспорт» (Російська Федерація), за попередньою змовою з іншими особами, вчинили незаконне переміщення через митний кордон України зенітно-ракетного комплексу С-125 «Пєчьора», разом із 36-ти зенітними ракетами класу земля-повітря 5В27Д, у повному бойовому оснащені, із супутнім обладнанням та іншим озброєнням.
Вказане озброєння посадовці Російської Федерації планували поставити до держави Еритрея, стосовно якої Радою безпеки Організації Об’єднаних Націй введено ембарго.
У січні 2019 року, під час проведення співробітниками Головного слідчого управління Служби безпеки України та Департаменту контррозвідки СБ України спільних слідчо-оперативних заходів, зазначений комплекс озброєння виявлений в одному зі складських приміщень у м. Миколаїв.
У кримінальному провадженні вказані 36 зенітних ракет із супутнім обладнанням та іншим озброєнням вилучені в ході обшуку як предмет контрабанди, визнані речовими доказами та ухвалою слідчого судді на них накладено арешт.
На засіданні Уряду України, 27.03.2019, за участю Генерального прокурора України Луценка Ю.В. та заступника Генерального прокурора − Головного військового прокурора Матіоса А.В., прийнято рішення про передання всього вищевказаного озброєння Міністерству оборони України для подальшого розпорядження.
Збройні Сили України отримають на бойове чергування сучасний ракетно-зенітний комплекс у складі цілого дивізіону.
Довідково:
ЗРК С-125 призначений для оборони найважливіших адміністративних, промислових і військових об'єктів від ударів всіх типів засобів повітряного нападу, що летять на гранично малих і середніх висотах.
Забезпечує ураження бомбардувальників, винищувачів-бомбардувальників, літаків багатоцільового призначення і крилатих ракет з ефективною поверхнею розсіювання 0,2 м2 і більш передачі даних.
Зенітна керована ракета 5В27Д зі збільшеною швидкістю польоту дозволяє ввести обстріл цілей «навздогін».
 
Макс. швидкість цілей м/с
700
Макс. висота цілей км
18
Мін. висота цілей км
0,02
Макс. дальність км
18
Мін. дальність км
3,5
Імовірність ураження однією ракетою
0,5
 

кількість переглядів: 2086