Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.02.2020

Починається атестація регіональних прокуратур – 43 прокурора Військової прокуратури Південного регіону України візьмуть участь у першому етапі атестації

/

Бажання пройти атестацію та приєднатися до нової прокуратури виявила переважна більшість працівників Військової прокуратури Південного регіону України, відтак 43 військових прокурора візьмуть участь у першому етапі атестації. Атестація прокурорів регіональних прокуратур є наступним етапом реформи прокуратури, яка розпочалася минулого року та передбачає атестацію всіх прокурорів України, створення Офісу Генерального прокурора та добору до нього нових працівників з-поза системи, розробки і впровадження нових механізмів роботи прокурорів.
«В рамках реформи прокуратури ми успішно атестували прокурорів ГПУ, запустили роботу Офісу Генерального прокурора, йде добір 100 нових прокурорів до Офісу. Зараз ми розпочинаємо атестацію прокурорів регіональних прокуратур, бо суспільство очікує від прокурорів всіх рівнів доброчесності, професійності та результатів – підозр, скерованих до суду справ. Далі в питаннях вироків справа за судами, де прокурори підтримують публічне обвинувачення. Ми прагнемо повернути довіру суспільства до прокуратури і у нас є унікальна можливість, якою ми користаємося – політична воля та підтримка суспільства», - наголосив Руслан Рябошапка.
Процес атестації буде однаковим для усіх прокурорів та аналогічним процедурі атестації у Офіс Генерального прокурора. Він складатиметься з трьох етапів – тесту на знання законодавства, тесту на загальні здібності та співбесіди з кадровою комісією.
Перший та другий етапи атестації усі прокурори пройдуть у Києві з 2 по 5 березня 2020 року, прокурори з однієї прокуратури будуть здавати тести в різні дні. Такий графік було встановлено для оптимізації витрат часу та ресурсів прокурорів на участь у атестації. Крім того, важливим було забезпечити безперервність роботи регіональних прокуратур, тому прокурори кожної окремої прокуратури мають різні графіки. Очікується, що атестація всіх прокурорів регіональних прокуратур завершиться до початку червня.
Під час проходження першого етапу – тесту на знання та вміння застосовувати законодавство учасникам атестації необхідно буде за допомогою комп’ютерної техніки дати відповідь на запитання. Результат кожного кандидата з’явиться на екрані комп'ютера одразу після завершення тесту.
Прокурори, які набрали потрібну кількість балів (прохідний бал – 70), допускаються до наступного етапу атестації – комп’ютерного тестування на загальні здібності та навички. Ті прокурори, які вдало пройдуть другий етап атестації, будуть допущені до останнього, третього етапу – виконання практичного завдання та співбесіди з кадровою комісією.
Для цього вже було створено дві кадрові комісії, які очолили заступники Генерального прокурора Віктор Чумак та Віталій Касько. Планується створення ще 10. До їх складу входитимуть працівники Офісу Генерального прокурора, представники міжнародних неурядових організацій, проектів міжнародної технічної допомоги та дипломатичних місій. Такий підхід до створення кадрових комісій унеможливлює їх заангажованість та безперечно робить їх незалежними від зовнішніх та внутрішніх факторів впливу.
Також стосовно прокурорів, які будуть допущені до заключного етапу атестації, здійснюватиметься перевірка на доброчесність, яка включатиме відповідність витрат і майна прокурора та членів його сім’ї, а також близьких осіб задекларованим доходам, відповідність поведінки прокурора вимогам професійної етики. Ці питання будуть обговорюватись з кандидатом під час співбесіди. Для її проведення кадрові комісії мають право отримувати будь-яку необхідну для цілей атестації інформацію про прокурора в усіх органах прокуратури, Ради прокурорів України, Національного антикорупційного бюро України, Державного бюро розслідувань, Національного агентства з питань запобігання корупції, інших органів державної влади, а також використовувати публікації у ЗМІ та звернення громадян на адреси кадрових комісій.
Після прийняття кадровою комісією рішення про проходження або не проходження прокурорами співбесіди результати атестації будуть оприлюднені на офіційному веб-сайті Офісу Генерального прокурора.
 
Додаткова інформація: https://bit.ly/2wajxaO
Найпоширеніші питання-відповіді щодо атестації: https://bit.ly/2VwUbOP
 

кількість переглядів: 1735