Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.07.2020

Військова прокуратура Південного регіону України підбила підсумки роботи за І півріччя 2020 року

/

У Військовій прокуратурі Південного регіону України під головуванням виконувача обов’язків військового прокурора Івана Сиводєда відбулася оперативна нарада, на якій підбито підсумки роботи за I півріччя 2020 року та обговорено стан законності в регіоні.
На нараді, зокрема, відзначено, що основні зусилля військових прокурорів були сконцентровані на виявленні та припиненні злочинів в економічній сфері (задокументовано 41 кримінальне правопорушення).
Викрито факти розтрати і заволодіння бюджетними коштами під час будівництва казарм поліпшеного планування для військовослужбовців, за Президентською програмою, запровадженою у 2017 році.
Наразі прокурори у кримінальних провадженнях повідомили про підозру у вчиненні злочинів 4 директорам комерційних підприємств, які незаконно заволоділи 20 млн гривнями. Одночасно триває слідство щодо недобудованих об’єктів військового призначення на території військового містечка Дачне-2 в Одеській області, де збитки сягають 16 млн гривень. Винних осіб буде притягнуто до кримінальної відповідальності.
На нараді також відзначено діяльність прокурорів щодо протидії корупції як серед високопосадовців, так і працівників правоохоронних органів.
Нещодавно, за участі військових прокурорів Південного регіону України, на вимаганні грошових коштів в сумі 250 тис. дол. США викрито учасників організованої групи, яка діяла під керівництвом заступника начальника одного з відділів Управління СБУ в Одеській області.
  
Актуальною для військових прокурорів досі є проблема незаконного обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин, яка тісно пов’язана з проведенням російсько-української війни на сході нашої держави. За І півріччя поточного року правоохоронці викрили 14 злочинів.
Військове командування документує підвищення рівня злочинності та неналежної правосвідомості військовослужбовців. В цей же час заходи щодо приведення стану збереження зброї, боєприпасів і вибухових речовин відповідно до статутних вимог вживають не завжди, а в окремих випадках – імітують.
На сьогодні у військах широкого поширення набуває нова «епідемія» – наркозалежність, яка стрімко поширюється серед молодого покоління. Так, військові прокурори викрили 8 фактів вживання і розповсюдження серед військовослужбовців наркотичних засобів та психотропних речовин.
Упродовж І півріччя 2020 року увага прокурорів була зосереджена також на встановленні причин небойових втрат та дослідженні обставин загибелі військовослужбовців. Наразі триває досудове розслідування у 9 провадженнях вказаної категорії.
На нараді також зазначено, що упродовж шести років у Міністерстві оборони України досі невирішена проблема забезпечення житлом родин військовослужбовців ВМС ЗС України, які втратили свої домівки після окупації Криму у 2014 році.
Натомість окремі посадові особи квартирно-експлуатаційних органів України вдаються до шахрайських дій, незаконно привласнюючи відомче житло. Наразі за процесуального керівництва військових прокурорів регіону триває розслідування кримінального провадження за обвинуваченням колишнього начальника Південно-Східного ТерКЕУ у незаконному заволодінні 3-кімнатною квартирою у м. Одесі, вартістю 2,5 млн гривень.
На останок зауважимо, що упродовж І півріччя 2020 року вклад військових прокурорів у забезпечення законності у військових формуваннях, дотримання прав і свобод військовослужбовців та членів їхніх сімей залишається вагомим, а внесення необхідних коректив сприятимуть ще більшому зростанню ефективності та результативності діяльності військових прокурорів Південного регіону України.
 
Довідково:
Упродовж І півріччя 2020 року за процесуального керівництва прокурорів Військової прокуратури Південного регіону України завершено досудове розслідування та направлено до суду 517 обвинувальних актів, що становить 69,8 % від загальної кількості закінчених. З них 34 – про злочини у сфері економіки; 17 – про корупційні злочини; 17 – у бюджетній сфері тощо.
За участі військових прокурорів суди розглянули 419 кримінальних проваджень. Засуджено 397 осіб, з яких 50 (13 %)до покарання, пов’язаного з ізоляцією від суспільства.
Військові прокурори забезпечили участь у розгляді 83 проваджень з ухваленням вироків на підставі угод про визнання винуватості.
До підрозділів Національної поліції України, які наділені правом складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, направлено 138 матеріалів. За результатами судового розгляду 68 протоколів до адміністративної відповідальності притягнуто 60 осіб.
Задля забезпечення реалізації конституційних функції представництва інтересів держави в суді, упродовж І півріччя поточного року військові прокурори пред’явили 44 позови на суму 46 млн грн та забезпечили реальне виконання судових рішень на суму 21 млн грн, з них до бюджету надійшло ‒ 11 млн гривень.

кількість переглядів: 1896