Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.11.2021

Спеціалізована прокуратура Південного регіону підбила підсумки роботи за 9 місяців 2021 року

/

У Спеціалізованій прокуратурі у військовій та оборонній сфері Південного регіону, 05.11.2021, під головуванням керівника прокуратури Валерія Кривоноса відбулася оперативна нарада, на якій підведено підсумки роботи за 9 місяців 2021 року, а також визначено основні пріоритети в роботі й завдання на кінець року.
На нараді відзначено, що апарат Спеціалізованої прокуратури Південного регіону та підпорядковані прокуратури упродовж вказаного періоду вжили комплекс організаційних і практичних заходів, спрямованих на забезпечення законності та правопорядку у військових формуваннях та оборонно-промисловому комплексі.
Крім того, особлива увага прокурорів була приділена питанням додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, забезпечення швидкого й ефективного розслідування кримінальних правопорушень.
Так, упродовж 9 місяців 2021 року за процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої прокуратури регіону та підпорядкованих прокуратур розслідувалось 8120 кримінальних проваджень. Закінчено 1165 проваджень (проти 1100 за аналогічний період минулого року). До суду направлено 808 (у 2020 році – 776) обвинувальних актів, у тому числі 110 з угодами про винуватість та примирення.
Завдяки спільним зусиллям правоохоронних органів підвищено ефективність протидії злочинам з ознаками корупції. До суду направлено 30 обвинувальних актів (минулого року – 27) про злочини з ознаками корупції, викрито 12 фактів хабарництва. Загальна сума неправомірної вигоди у направлених до суду кримінальних провадженнях становить 3,2 млн гривень.
Зросла кількість направлених до суду обвинувальних актів за фактами вчинення економічних злочинів (45 цьогоріч проти 35 у 2020 р.). Удвічі зросла кількість направлених до суду обвинувальних актів про злочини у бюджетній системі (20 у 2021 р. проти 11 минулого року).
Забезпечено направлення до суду 5 обвинувальних актів (2020 р. - 6) про злочини, вчинені на підприємствах ДК «Укроборонпром», з них 2 – про корупційне та економічне кримінальне правопорушення, 1 – про кримінальне правопорушення проти довкілля.
Покращено ефективність процесуального керівництва та досудового розслідування у кримінальних провадженнях про незаконний обіг наркотичних речовин (31 проти 18 обвинувальних актів), незаконний обіг зброї та боєприпасів (20 проти 19).
Завдяки скоординованим діям правоохоронних органів забезпечено виявлення та досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених організованими групами. У поточному році викрито 2 організовані злочинні групи (минулого року жодної). За результатами досудового розслідування обвинувальні акти стосовно
6 осіб направлено до суду.
За участі спеціалізованих прокуратур у військовій та оборонній сфері Південного регіону суди розглянули 851 кримінальне провадження, з яких 761 – з ухваленням обвинувального вироку стосовно 763 осіб. Покарання, пов’язані з ізоляцією від суспільства, застосовано до 64 осіб або 9 % від усіх засуджених.
Більш ніж у 2 рази зросли суми пред’явлених позовів (119 млн грн), у понад 4 рази зросли суми задоволених позовів (158 млн грн) та у понад 23 рази суми реального виконання судових рішень (519,6 млн гривень).
Істотно активізовано роботу у сфері земельних відносин (пред’явлено 17 позовів на суму 53,7 млн грн).
З метою забезпечення стану законності у військових формуваннях прокурорами складено та направлено до суду 212 (за аналогічний період 2020 року ‒ 200) протоколів про військові адміністративні правопорушення, з яких 185, тобто 87 %, за правопорушення у сфері службової діяльності.
Значно підвищено гостроту реагування відносно військових посадових осіб командного складу. За результатами розгляду протоколів суд 149 осіб притягнув до адміністративної відповідальності, з яких 18 командирів військових частин та 123 командира підрозділів. Крім того, внесено 256 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності вже притягнуто 1004 осіб, що є першим результатом серед усіх прокуратур України.
За результатами представницької діяльності Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону упродовж 2021 року виявлено 139 кримінальних правопорушень.
Підвищено ефективність роботи щодо захисту фінансово-економічних інтересів держави, а також конституційних прав громадян, зокрема, розпочато 35 кримінальних проваджень у бюджетній сфері, 10 – з питань земельних відносин та 11 у сфері охорони навколишнього середовища.
Зауважимо, що впродовж 9 місяців 2021 року прокурори Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону вживали дієві заходи з метою забезпечення ефективної реалізації визначених законом функцій і завдань, зміцнення законності, правопорядку у військових формуваннях та в оборонно-промисловому комплексі.
За результатами наради прийнято рішення, які сприятимуть все більшому зростанню результативності роботи, зміцненню авторитету й підвищенню довіри до органів прокуратури з боку суспільства.

кількість переглядів: 3873