Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.09.2022

Взятий в полон ексвійськовослужбовець ЗС України постане перед судом за дезертирство та державну зраду

    

За процесуального керівництва прокурорів Миколаївської спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері до суду направлено обвинувальний акт стосовно колишнього військовослужбовця ЗС України, гранатометника військової частини в АР Крим, за фактами дезертирства та державної зради (ч. 1 ст. 408, ч.1 ст. 111 КК України).
Встановлено, що у березні 2014 році, під час тимчасової окупації території АР Крим та м. Севастополя РФ, колишній старший матрос, на загальному шикуванні особового складу військової частини відкрито відмовився виконувати обов'язки несення військової служби у Збройних Силах України та заявив про намір проходити службу в ЗС РФ.
У травні 2014 року, з метою назавжди ухилитися від виконання обов’язків військової служби у ЗС України, він не з’явився на службу до визначеного місця дислокації військової частини на материковій території України.
Надалі, продовжуючи ухилятися від служби, слідства та суду, колишній військовослужбовець ЗС України, перейшовши на бік ворога, проходив військову службу у військовій частині 12676 ЗС РФ.
У серпні 2022 року, під час бойових дій на лінії безпосереднього збройного зіткнення на території Херсонської області, колишнього старшого матроса взято в полон.
Досудове розслідування кримінального провадження здійснювали слідчі Територіального управління ДБР, розташованого в м. Миколаєві. Оперативний супровід - Департамент військової контррозвідки СБУ.
 
Довідково: санкція ч. 1 ст. 408 КК України (дезертирство) передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до п’яти років.
Санкція ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада) передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна.

кількість переглядів: 1515