Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.12.2022

За держзраду та дезертирство судитимуть п’ятьох ексофіцерів

/

За процесуального керівництва прокурорів Запорізької спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері до суду передано обвинувальні акти стосовно п’ятьох офіцерів Державного науково-випробувального центру Збройних сил України за фактами державної зради та дезертирства (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 408 КК України).
Мова йде про старшого офіцера – заступника начальника тилу, начальника відділення артилерії управління забезпечення навчань військ, старшого інженера-випробувача відділення наукових досліджень і випробувань, начальника служби інженерно-авіаційної служби та начальника служби безпеки польотів – старшого льотчика-випробувача Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України.
Встановлено, що у 2014 році, під тимчасової окупації території АР Крим та м. Севастополя РФ, колишні офіцери, зрадивши Військовій присязі на вірність українському народу, відкрито відмовились виконувати обов'язки військової служби у Збройних силах України, зокрема, наказ про перебазування Державного науково-випробувального центру Збройних сил України з території АР Крим до місця тимчасового базування та, перейшовши на бік ворога, вступили на службу до лав Збройних сил РФ, чим вчинили дезертирство та державну зраду.
З 2014 року і до сьогодні всі п’ятеро зрадників проходять військову службу в підрозділі ЗС РФ – «Государственный авиационный научно-испытательный центр 929 ГЛИЦ ВВС ВС РФ».
Досудове розслідування кримінальних проваджень здійснювали слідчі Територіального управління ДБР, розташованого в м. Мелітополі.
У зв’язку з переховуванням підозрюваних на тимчасово окупованій території України, досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювалось в порядку спеціального досудового розслідування (in absentia).
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 276