Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

ІНСТРУКЦІЯ про порядок забезпечення доступу до публічної інформації

 
ІНСТРУКЦІЯ
про порядок забезпечення доступу до публічної інформації
у  військовій прокуратурі Південного регіону України  
 
 
 1. Загальні положення
1.1. Інструкція про порядок забезпечення доступу до публічної інформації у військовій прокуратурі Південного регіону України  (далі - Інструкція) розроблена на підставі Закону України "Про доступ до публічної інформації" (далі - Закон) та Інструкції про порядок забезпечення доступу до публічної інформації у Генеральній прокуратурі України з метою реалізації права кожного на доступ до інформації, яка створюється при виконанні службових обов'язків працівниками військової прокуратури Південного регіону України  або перебуває у їх володінні.
1.2. Ця Інструкція регламентує порядок обов'язкового оприлюднення публічної інформації, приймання, реєстрації і розгляду запитів фізичних, юридичних осіб, об'єднань громадян без статусу юридичної особи, надання інформації, відстрочки та відмови у її наданні, розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність працівників  військової прокуратури Південного регіону України     з цих питань (далі - прокуратура регіону).
1.3. Дія Інструкції не поширюється на відносини щодо отримання інформації суб'єктами владних повноважень при здійсненні ними своїх функцій, а також на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальними законами.
1.4. У військовій прокуратурі регіону організація у встановленому порядку доступу до публічної інформації, покладається на прокурора відділу приймання, опрацювання та аналізу оперативної інформації прокуратури регіону (далі – прокурор відділу військової прокуратури регіону). Прокурор відділу військової прокуратури регіону, що надходять до військової прокуратури регіону, консультації під час оформлення таких запитів, а також контроль за виконанням у самостійних структурних підрозділах  апарату регіону вимог Закону та цієї Інструкції. У порядку та строки, визначені відповідними організаційно-розпорядчими документами Генеральної прокуратури України і прокурора регіону, прокурор відділу військової прокуратури регіону складає статистичний звіт про результати розгляду запитів на інформацію.
1.5. У самостійних структурних підрозділах військової прокуратури регіону відповідальність за організацію оприлюднення та надання публічної інформації покладається на їх керівників.  
1.6. Для збереження публічної інформації та доступу до неї у  військовій  прокуратурі регіону в електронному вигляді створюється система обліку документів, що містять публічну інформацію. Доступ до системи надається через офіційний веб-сайт прокуратури регіону або за запитами на інформацію. Належне функціонування системи забезпечується головним спеціалістом з питань комп’ютеризації прокуратури регіону.
1.7. Розміщення даних у системі обліку здійснюється працівниками, визначеними керівниками самостійних структурних підрозділів, шляхом заповнення електронних форм обліку невідкладно після підписання документа, але не пізніше наступного робочого дня.
1.8. Документи, які містять публічну інформацію, зберігаються з дотриманням вимог Інструкції з діловодства в органах прокуратури України.
 
2. Обов'язкове оприлюднення публічної інформації
2.1.  Інформація, зазначена у частині першій статті 15 Закону, оприлюднюється на веб-сайті військової прокуратури регіону невідкладно, але не пізніше п'яти робочих днів з дня затвердження документа із зазначенням дати його оприлюднення і оновлення інформації. Адміністрування веб-сайту прокуратури регіону та розміщення на ньому публічної інформації здійснюється головним спеціалістом з питань комп’ютеризації.
2.2.  Указана інформація може оприлюднюватися також шляхом  її розміщення в журналах "Вісник прокуратури України", “Вісник Національної академії прокуратури України” інших офіційних друкованих засобах масової інформації, збірниках організаційно-розпорядчих документів, на спеціальних стендах, на прес-конференціях, брифінгах, у публічних виступах керівників   прокуратури регіону та у будь-який інший спосіб.
2.3.  Невідкладному оприлюдненню підлягає будь-яка інформація про факти, що загрожують життю, здоров'ю та/або майну осіб, і про заходи, які застосовуються у зв'язку з цим.
2.4.  Обов'язок оприлюднення інформації покладається на керівників самостійних структурних підрозділів, у яких створено документ, що її містить. Якщо документ створено за участі кількох підрозділів, обов'язок оприлюднення інформації покладається на підрозділ, відповідальний за остаточну його підготовку.
2.5. Інформація про функції, повноваження, основні завдання органів військової прокуратури регіону, напрями їх діяльності; систему обліку документів, що містять публічну інформацію, види інформації, яку зберігає військова прокуратура регіону; порядок складання, подання запитів на інформацію, перелік та умови отримання послуг, що надаються прокуратурою регіону, форми і зразки документів, правила їх заповнення, розташування місць, де надаються необхідні запитувачам бланки; звіти щодо задоволення запитів на інформацію; механізми чи процедури, за допомогою яких громадськість може представляти свої інтереси або в інший спосіб впливати на реалізацію повноважень  військової прокуратури регіону; порядок оскарження рішень службових осіб прокуратури регіону, їх дій чи бездіяльності з цих питань оприлюднюється прокурор відділу військової прокуратури регіону.
2.6.  Інформація про нормативно-правові та організаційно-розпорядчі документи військової прокуратури регіону (крім внутрішньо-організаційних); порядок денний відкритих засідань колегії військової прокуратури Південного регіону України оприлюднюється начальником відділу організаційного та правового забезпечення.
2.7. Інформація про організаційну структуру органів  військової прокуратури регіону, загальні правила роботи військової прокуратури регіону, правила внутрішнього трудового розпорядку, розклад роботи; прізвища, імена та по батькові керівників   військової прокуратури регіону, підпорядкованих прокурорів  гарнізонів (крім випадків, коли ці відомості належать до інформації з обмеженим доступом); вакантні посади державних службовців, порядок та умови проходження конкурсу на їх заміщення оприлюднюється начальником відділу роботи з кадрами.
2.8. Інформація (відомості із звітів) про роботу за напрямками прокурорсько-слідчої діяльності оприлюднюється начальником відділу статистики, ведення Єдиного реєстру досудового розслідування.
2.9. Інформація про місцезнаходження, поштові адреси органів військової прокуратури регіону оприлюднюється начальником секретаріату військової прокуратури регіону.  
2.10. Інформація про графік прийому громадян у  військовій  прокуратурі регіону оприлюднюється прокурор відділу військової прокуратури регіону.
2.11. Інформація про адреси офіційних веб-сайтів, адреси електронної пошти, службові номери засобів зв'язку органів прокуратури та їх керівників (крім випадків, коли ці відомості належать до інформації з обмеженим доступом), оприлюднюється головним спеціалістом  з питань комп’ютеризації   військової прокуратури регіону.
2.12. Інформація про фінансові ресурси (структуру та обсяг бюджетних коштів, порядок та механізм їх витрачання тощо) оприлюднюється начальником відділу–головним  бухгалтером військової прокуратури регіону.
2.13. Загальний контроль за своєчасністю оприлюднення інформації у порядку, визначеному цим розділом, здійснює прокурор відділу військової прокуратури регіону.
   
            3. Надання публічної інформації за запитами
3.1. Приймання та реєстрація запитів на інформацію проводиться у робочі дні прокурором відділу військової прокуратури регіону шляхом отримання поштою, на визначені номери телефонів, факсів, адресу електронної пошти військової прокуратури регіону, а також прийому запитувачів інформації у спеціально визначеному приміщенні. У цьому приміщенні мають бути створені умови для подання запитів громадянами з обмеженими фізичними можливостями.
3.2.  Прийом запитувачів інформації – фізичних осіб проводиться за наявності паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, запитів від фізичних осіб поштою, телефоном та факсом – за умови надання даних про особу запитувача, на електронну адресу – після  реєстрації запитувача на веб-сайті військової прокуратури регіону.
3.3.  У такому ж порядку проводиться прийом запитів на інформацію від юридичних осіб, об'єднань громадян без статусу юридичної особи, а від їх представників - також за умови надання належно засвідчених документів, які надають право представництва у відносинах із суб'єктами владних повноважень.
3.4.  Письмові запити подаються в довільній формі. У них повинні міститися відомості, зазначені у частині п'ятій статті 19 Закону. Прокурором відділу військової прокуратури регіону за необхідності надається допомога в оформленні запитів або проводиться повне їх оформлення.
3.5.  Прийняті запити невідкладно подаються на розгляд військового прокурору регіону, який визначає самостійні структурні підрозділи, відповідальні за надання інформації.
3.6.  Після вчинення резолюції запити у максимально стислі строки, але не пізніше наступного робочого дня працівником секретаріату у порядку, визначеному Інструкцією з діловодства в органах прокуратури України, надаються для організації виконання керівникам самостійних структурних підрозділів.
3.7.  Керівники самостійних структурних підрозділів  після отримання запитів зобов'язані негайно визначити осіб, відповідальних за надання інформації, та забезпечити дієвий контроль за виконанням ними запитів. 
3.8. Строки підготовки запитуваної інформації у самостійних структурних підрозділах та надання її прокурору відділу військової прокуратури регіону не можуть перевищувати трьох робочих днів з дня отримання (крім випадків, передбачених частиною другою статті 20 Закону).
3.9. До закінчення цих строків запитувана інформація,  з електронною версією, а також з додаванням копій необхідних документів, після погодження з відповідними заступниками прокурора регіону за підписами керівників самостійних структурних підрозділів надається прокурору відділу військової прокуратури регіону.
3.10. Відповіді запитувачам з долученням копій документів надаються за підписом прокурора відділу військової прокуратури регіонуу строк не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання.  У випадках, передбачених частиною другою статті 20 Закону, військовим прокурором регіону,  цей термін може бути скорочений до 48 годин з дня отримання запиту, про що зазначається у резолюції.
3.11. За наявності підстав, передбачених частиною четвертою статті 20 Закону, за обґрунтованим клопотанням працівника, у якого знаходиться на розгляді запит, погодженим з керівником самостійного структурного підрозділу та відповідним заступником  військового прокурора регіону, строк надання інформації на запит може бути продовжено військовим прокурором регіону відповідальним за організацію роботи відділу забезпечення доступу до публічної інформації, до 20 робочих днів. Про продовження розгляду запитувачі повідомляються зазначеним відділом не пізніше п'яти робочих днів    з дня отримання запиту.
3.12. У разі надходження до військової прокуратури регіону  запитів на інформацію, якою вона не володіє, але відомий її розпорядник, запити за підписом прокурора відділу військової прокуратури регіону, надсилаються належним розпорядникам у строки, визначені частинами першою та другою статті 20 Закону, з одночасним повідомленням про це запитувачів.
 
4. Відстрочка та відмова у наданні публічної інформації
 
4.1. Відстрочка в задоволенні запитів на інформацію допускається в разі, якщо запитувана інформація не може бути надана для ознайомлення в передбачені Законом строки через обставини непереборної сили. До них відносяться оголошення воєнного та надзвичайного стану, стихійні лиха, катастрофи, епідемії та інші перешкоди, які об'єктивно унеможливлюють надання інформації. Рішення про відстрочку повідомляється запитувачу у письмовій формі з додержанням вимог частини сьомої статті 22 Закону.
4.2. Відмова у наданні інформації, до якої у встановленому законом порядку не обмежено доступ, не допускається.
4.3. Інформація з обмеженим доступом, до якої відповідно до статей 8 і 9 Закону відноситься службова і таємна інформація, оприлюдненню та наданню на запити не підлягає.
4.4. Перелік відомостей, що становлять службову інформацію, які містяться у документах органів військової прокуратури Південного регіону України, у т.ч. у сфері оборони країни, та Перелік документів, які містять службову інформацію, схвалюються експертною комісією та затверджуються наказом  військового прокурора регіону. Доступ до вказаних переліків не може бути обмежений.  
4.5. Порядок та підстави віднесення інформації до таємної, тобто такої,   що містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю слідства та іншу передбачену законом таємницю, а також розкриття цієї інформації, визначаються законами України.
4.6. Інформація, що містить таємницю слідства, може бути надана лише з дозволу слідчого або відповідного прокурора в обсязі, який вони визнають можливим, у порядку, визначеному кримінально-процесуальним законодавством.
4.7. Інформація про особу надається та використовується лише з обов'язковим додержанням вимог статті 10 Закону. Не підлягає оприлюдненню та наданню на запити інформація, якщо при цьому будуть порушені вимоги Закону України "Про захист персональних даних".
4.8. Відповідно до вимог частин четвертої та п'ятої статті 296 Цивільного кодексу України та пункту 1.4. наказу Генерального прокурора України   №11гн-2006 інформація про особу, яка затримана, підозрюється чи обвинувачується у вчиненні злочину, або особу, яка вчинила адміністративне правопорушення, може бути оприлюднена лише в разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо неї або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення, а стосовно потерпілих від правопорушень лише за їх згодою.
4.9. Керівники самостійних структурних підрозділів при отриманні запитів на інформацію, віднесеної до категорії з обмеженим доступом, зобов'язані перевірити, чи є на час отримання запиту законні підстави для обмеження одступу, які існували раніше, або її оприлюднення.
4.10. Про відмову у наданні інформації відповідь надається запитувачу у письмовій формі за підписом прокурора відділу військової прокуратури регіону у порядку та строки, визначені пунктами 3.10. та 3.11. цієї Інструкції з додержанням вимог частини четвертої статті 22 Закону.
   5. Розгляд скарг та прийняття рішень за результатами оскарження
 
5.1. Рішення, дії чи бездіяльність прокурора відділу військової прокуратури регіону та підпорядкованих військових прокурорів гарнізонів можуть бути оскаржені відповідно до вимог статті 23 Закону військовому прокурору Південного регіону України, вищестоящому прокурору або до суду.
5.2. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність службових осіб органів  військової прокуратури Південного регіону України розглядаються у порядку та строки, визначені Законом України "Про звернення громадян" з дотриманням вимог організаційно-розпорядчих документів Генеральної прокуратури України і військової прокуратури регіону  щодо  розгляду і вирішення звернень та з урахуванням положень цієї Інструкції.
5.3. У випадку оскарження, дій чи бездіяльність прокурорів з питань доступу до публічної інформації до суду за письмовою вказівкою керівництва   військової прокуратури регіону участь у розгляді справ у судах беруть працівники підрозділів представництва в суді, захисту інтересів громадян  та держави при виконанні судових рішень із залученням, за необхідності, прокурора відділу військової прокуратури регіону та інших, які створювали і надавали цю інформацію, підпорядкованих військових прокурорів.
       6. Відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації.
6.1. Прокурорсько-слідчі працівники органів військової прокуратури Південного регіону України,   винні у порушенні вимог Закону України "Про доступ до публічної інформації" та цієї Інструкції, несуть відповідальність згідно з Дисциплінарним статутом прокуратури України.  

кількість переглядів: 76021