Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.11.2017

Звернення військової прокуратури Південного регіону України до військовослужбовців щодо роз’яснення оприлюдненого 06.09.2017 року Закону України «Про амністію у 2016 році»

/

7 вересня 2017 року набув чинності та підлягає виконанню протягом трьох місяців Закон України від 22 грудня 2016 року № 1810-VІІІ «Про амністію у 2016 році» (далі - Закон).
Відповідно до ст. 2 Закону звільненню від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, осіб, кримінальні справи стосовно яких розглянуті судами, але вироки стосовно них не набрали законної сили, а також осіб, визнаних винними у вчиненні злочину, що не є особливо тяжким злочином проти життя та здоров’я особи та не є діянням, передбаченим ч. 2, 3, 4 ст. 408, ст. 410, ч.ч. 2, 3, 4 ст. 411 Кримінального кодексу України, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, отримали статус учасника бойових дій (крім осіб, зазначених у ч. 4 ст. 86 Кримінального кодексу України, ст. 4 Закону України «Про застосування амністії в Україні» та ст. 9 Закону).
Рішення про застосування чи незастосування амністії приймається судом.
Питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою прокурора (особи, яка підтримує публічне обвинувачення в суді чи здійснює нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, повязаних з обмеженням особистої свободи громадян); органу або установи виконання покарань; обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їхніх захисників чи законних представників.
Застосування амністії не допускається, якщо обвинувачений (підсудний) або засуджений заперечує проти цього.
Слід мати на увазі, що дія Закону поширюється на осіб, які вчинили злочини до дня набрання ним чинності включно, і не поширюється на осіб, які вчинили триваючі або продовжувані злочини, якщо вони закінчені, припинені або перервані після набрання чинності цим Законом.
Також необхідно звернути увагу, що Закон підлягає виконанню протягом трьох місяців з дня набрання ним чинності, тобто до 7 грудня 2017 року.
Військові прокурори Південного регіону України звертаються до усіх військовослужбовців, на яких поширюється дія Закону, яким повідомлено про підозру, щодо яких здійснюється або зупинено досудове розслідування, здійснюється судове провадження, а також уже засуджених військовиків. У кожної особи є реальна можливість повернутися до повноцінного життя.
Також закликаємо батьків, друзів та родичів військовослужбовців допомогти виправити їхнє майбутнє. Адже під вимоги Закону України «Про амністію у 2016 році» у Південному регіоні України підпадає майже 70 осіб. Зокрема, 8 засуджених осіб та 61 – до яких можливо застосувати вимоги Закону та обвинувальні акти стосовно яких перебувають на розгляді в судах.
На даний час 123 особи вже скористалися своїм шансом.
 

кількість переглядів: 2522