Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
29.02.2024

Судитимуть посадовців Вінницького ТЦК, викритих на хабарях від ухилянтів (ФОТО)

За процесуального керівництва Вінницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону завершено досудове розслідування щодо співробітників одного з ТЦК та СП, які за гроші допомагали військовозобов’язаним чоловікам уникнути мобілізації та виїхати з країни.

Створив організовану злочинну групу офіцер відділення призову одного з ТЦК, до якої увійшли 2 члени військово-лікарської комісії та один цивільний. Саме останній підшуковував бажаючих уникнути призову та отримував гроші від клієнтів. Чоловікам ставили вигадані діагнози, що давало можливість одержати довідку про непридатність та виїхати за кордон. Кримінальні прибутки учасники групи ділили між собою.
Вартість однієї довідки доходила до 4 тис доларів США. Діяли зловмисники щонайменше з липня 2023 року до їх викриття правоохоронцями наприкінці вересня.

Крім того, у ході досудового розслідування встановлено, що офіцер за 1,5 тис доларів США виключав замовників з електронної системи обліку чоловіків, яким видана повістка і які зобов’язані з’явитися у ТЦК для проходження медкомісії. Офіцер власноруч видаляв «потрібних» людей з бази, при цьому офіційно не маючи до неї відповідного доступу.

Лікарі та цивільна особа обвинувачуються у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів та усунення перешкод, вчиненого з корисливих мотивів, організованою групою (ч. 3 ст. 332 КК України), а посадовець військкомату ще й у шахрайстві та закінченому замаху на підбурення до надання службовій особі неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 332, ч. 1 ст. 190 та ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 369 КК України).
Наразі усі службовці відсторонені від займаних посад. Фігурантам кримінального провадження загрожує до 9 років позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

кількість переглядів: 159