Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 

Розгляд звернень громадян у центрі повсякденної уваги прокурорів

Зміни у законодавстві щодо діяльності прокуратури, упровадження нового Кримінального процесуального кодексу України зумовили подальше суттєве зменшення кількості вирішених звернень органами прокуратури Південного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері.
 Окрім того, удосконалення форм і методів роботи на цьому напрямі діяльності дало змогу відійти від підміни органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, військового командування і державного контролю.
 Так, на протязі  першого півріччя 2014 року до органів прокуратури регіону надійшло 625 звернень.   З них за належністю до органів виконавчої влади, командування та державного контролю надіслано 336 звернень. 
 Вирішено по суті 250  звернень, з них 11 звернень від народних депутатів України. Задоволено 14 звернень, питома вага яких складає 5,6%. Депутатські документи не задовольнялися.
 За напрямами прокурорсько-слідчої діяльності вирішено звернень з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів – 174, з питань досудового розслідування – 53. Решта звернень – з питань законності вироків та інших судових рішень у кримінальних провадженнях, представництва інтересів громадян та держави в судах, додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів.  
 Майже  92,9% задоволених (13) звернень відносяться з питань нагляду за додержанням і застосуванням законів, у т.ч. усі про конституційні права і свободи.
 Не задовольнялися скарги з тих, що раніше відхилялись підпорядкованими прокурорами.
 З питань досудового розслідування задоволено 1 скаргу  на рішення слідчого органів МВС України (або 1,9%) від загальної кількості вирішених звернень з цього напряму.
 За результатами вирішення звернень розглянуто із вжиттям заходів 10 подань, за наслідками розгляду яких притягнуто до відповідальності 27 посадових осіб.  
 Окрім того, у порядку ст. 29 Закону України «Про звернення громадян» прийнято 44 постанови про проведення прокурорських перевірок у піднаглядних військових формуваннях, підприємствах, установах і організаціях Збройних Сил України. За їх результатами, з метою усунення порушень у вказаній сфері внесено  та розглянуто із вжиттям заходів 40 подань, притягнуто до відповідальності 138 посадових осіб.
 На особистому прийомі прийнято 212 звернень, у т.ч. керівниками прокуратур  – 92. Особисто прокурором регіону прийнято 14 звернень, з яких майже  60%  прийнято за місцем проходження служби військовослужбовцями.    З тих, що прийнято особисто керівниками прокуратур задоволено 2 звернення.
 Керівництвом прокуратури регіону вживаються заходи задля попередження неякісного вирішення звернень та активізації роботи з особистого прийому у підпорядкованих прокуратурах.

кількість переглядів: 884